Η εταιρία ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ είναι παιδί – γέννημα θρέμμα μανιάτικο του Ξενοφώντα Κουτσογιάννη, εμπόρου ορμώμενου απ’ το κέντρο της πρωτεύουσας. Κάνοντας πριν χρόνια το όνειρό του πραγματικότητα, εγκατέλειψε την κοσμική καθημερινότητά του και αναζήτησε μια άλλη πιο ουσιαστική ζωή στο Γύθειο, κοντά στη θάλασσα, στην περιοχή Κάμπος – Μαυροβούνι Λακωνίας, όπου και αποφάσισε να ζήσει και να δουλέψει τη γη.
Ονειρεύτηκε και πάλι, να φτιάξει αμπέλι ή μελίσσια.
Στη δική του όμως περίπτωση, τα όνειρα γίνονται υλοποιήσιμοι στόχοι ζωής.
Έτσι, το 1992 επιλέγει ένα κτήμα 30 στρ., 400 μόλις μέτρα από τη θάλασσα, κρυμμένο θαρρείς, ανάμεσα στα βουνά της μανιάτικης γης.
Το αγοράζει, το καθαρίζει κι ένα δροσερό αεράκι απ’τη θάλασσα του φέρνει μνήμες από παλιά μια δυο σειρές Αγιωρίτικο της Νεμέας, φυτεμένο από τους παππούδες της Μάνης σε αμπέλια παραθαλάσσιων περιοχών.
Ο οικολογικός αμπελώνας, φυτεύεται σε σειρές. Με το αλφάδι θα πει,. Όποιος δεν συμμερίζεται τις ιδέες του Κουτσογιάννη. Εκείνος όμως λέει, «η οικολογία δεν είναι ουτοπία, είναι κέφι για ζωή».
Κάτω από το κτήμα, φτιάχνεται ένα ολόκληρο αποχετευτικό σύστημα, ώστε τα νερά της βροχής να φεύγουν προς τη θάλασσα χωρίς να περνούν μέσα από την καλλιέργεια, ανακατεμένα με χημικά από διπλανά χωράφια και καταστρέφοντας έτσι την προσπάθεια για βιολογική καλλιέργεια.
Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να δώσει την πρώτη του παραγωγή.
Παρακολουθώντας άγρυπνα αυτά τα χρόνια το αμπέλι, ρίζα τη ρίζα, ο Ξενοφών Κουτσογιάννης και οι συνεργάτες του προλάβαιναν όποιο πρόβλημα εμφανιζόταν στην αρχή του. Ειδικές παγίδες στήνονταν για τα έντομα και σπέρνονταν ψυχανθή (βίκος, κριθάρι) που την κατάλληλη στιγμή αναμειγνύονταν με το χώμα για να δώσουν το άζωτο που χρειαζόταν η καλλιέργεια.
Καθαρίστηκε το αμπέλι από τα αγκάθια και τα χόρτα, με το χέρι κυρίως, κλαδεύτηκε τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο προσεκτικά για ν’ ανασάνουν οι καρποί. Ως και τα φύκια της θάλασσας γέννησαν τους αντίπαλους μικροοργανισμούς που νικούν τους εχθρούς του αμπελιού.
Αγιωρίτικο, στο μεγαλύτερο μέρος του και μια παλιά τοπική ποικιλία – το Μαυρούδι – δίνουν τον πρώτο τρύγο της επιβράβευσης.
Η αλμύρα της θάλασσας που’ χει λειτουργήσει σαν λίπασμα και το μικροκλίμα της περιοχής, που βοηθάει να γίνεται ο τρύγος 1-2 μήνες νωρίτερα απ’ ότι στις ορεινές περιοχές, πριν τις βροχές που βλάπτουν τόσο το αμπέλι, δίνουν το πρώτο έμπρακτο αποτέλεσμα της προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που δεν λυπήθηκε τον προσωπικό μόχθο, την αξιοποίηση της επιστήμης και τη γνώση, μα πάνω απ’ όλα είχε μέντορα το μεράκι και την αγάπη του καλλιεργητή της γης αυτής.
--------------------------------------------------------------------------------------
The Koutsogiannis Biological Vineyards S.A. company is a “brain-child” of Xenophon Koutsogiannis, a “child” born and raised up in Mani region (Laconia); X. Koutsogiannis is a merchant with his trade origins in the centre of Athens, Greece. Years ago, he materialised his dream by moving from the busy Athens area to Gytheio, the port of Laconia, in order to pursue a more substantial lifestyle; more specifically, by moving to the area Kampos-Mavrovouni of Laconia, where he decided to set up house, grow the land and business and reside at.
It was his lifelong dream to produce vines or beehives. In his case, however, the dream did not remain just a dream but became a reality; thus, in 1992 a 30,000 Μ2 estate was chosen, located just 400 meters from the seaside; as if it was hidden, one might think, between the mountains of Mani region. Xenophon bought the estate cleaned it so as to be ready for cultivation of vines; it was during this process that a sea breeze reminded him of old memories of a great red wine variety grown from old Mani locals in seaside vines long ago.
The biological vineyard is grown in separate lines; Xenophon Koutsogiannis says: “ecology is not a utopia, it is fun for life!” Underneath the estate lies an irrigation system, so that rain water are channelled to the sea, without going through the cultivated land, thus sparing them being mixed with chemicals-contaminated water from adjacent land which would destroy the efforts to the aim of a biological cultivation. It took four years’ work for the estate to reap its first production. Catering to the estate’s each vine and root, X. Koutsogiannis and his team of experts tackled every problem which arose at its birth and dealt with it effectively.
Special traps were being laid to tackle pests and cereals (such as grain etc.) were sowed, which were timely mixed with soil, so as to generate the nitrogen needed for the cultivation. The vineyards were cleared from thorns and weeds, mainly by manual process; subsequently, the vineyards were carefully cut 3 to 4 times per year, so that the grapes could “breathe”.
Subsequent to all the efforts outlined above, the first harvest consisted of having reaped the grape variety of Agiorgitiko, in large part, as well as the local old variety of Mavroudi. The salt of the sea (having functioned as fertilizer) and the micro-climate of the region (having helped the harvest to be produced 1-2 months earlier than in mountainous regions) have produced the first successful achievement of the effort; an effort not restrained in personal work, utilisation of science and knowledge, but-above all- an effort whose compass was the love and care of the cultivator for the land.
Glykoksido is the result of consolidating grape must through the boiling process. It is a traditional product and its production finds its origins in the efforts of the housewives of Greece to exploit each and every by-product of mother-earth. Grape syrup is the base for producing the aromatic grape must-biscuits and many other recipes of confectioners. In 2008, X. Koutsogiannis presents this product to the world, as a new and innovative idea; “True” glykoksido was presented for the first time in the ECO FESTIVAL (November 5-8, 2009). It has gained wide recognition and generated strong interest in the gourmet circles, as well as it has convinced all creative consumers who use it in their kitchens. It is the next circle in the chain of producing “True” vinegar; through “True” glykoksido, the “True” biological vinegar -produced from biological grapes- completes the savoury suggestions of culinary options. Certified by: D.H.O. (Greek Biological Wine Certificate). Availability: you can purchase this product by ordering straight from the producer.
Το πετιμέζι είναι το αποτέλεσμα της συμπύκνωσης του μούστου με τη μέθοδο του βρασμού. Είναι παραδοσιακό προϊόν και η παρασκευή του βρίσκει τις ρίζες της στην προσπάθεια των νοικοκυράδων του τόπου μας να εκμεταλλευτούν κάθε παράγωγο των προϊόντων της μάνας γης. Από το πετιμέζι φτιάχτηκαν στη συνέχεια τα γνωστά μυρωδάτα μουστοκούλουρα και πολλές ακόμα συνταγές ζαχαροπλαστικής. Προήλθε από την παραγωγή του 2009 και πρωτοεμφανίστηκε στο ECO FESTIVAL(5-8Νοεμβρίου 2009). Ένα βιολογικό ξίδι από σταφύλια βιολογικής γεωργίας ολοκληρώνεται σαν γευστική πρόταση με το αληθινό πετιμέζι. Αναμειγνύοντας σε αναλογίες, που οι πειραματισμοί σας θα οδηγήσουν στο τέλειο αποτέλεσμα, αυτά τα δυο προϊόντα παρασκευάζετε το δικό σας, όσο πιο γνήσιο και αυθεντικό γλυκό ξίδι, παραδοσιακά αναφερόμενο ως "γλυκάδι" & στη σύγχρονη μαγειρική ως "τύπου μπαλσάμικο". Έτσι φτιάχνεται, ένα αρωματικό & ιδιαίτερο γλυκό ξίδι για τις απαιτήσεις του κάθε εδέσματος. Αυτοσχεδιάστε σε ωμές σαλάτες, λαχανικά, στις ελιές ή στα θαλασσινά με το αληθινό ξίδι και την παρέα του, το αληθινό πετιμέζι που μπορούν να μεταμορφώσουν, μαγικά, τις συνταγές σας. Τολμήστε ακόμα να το χρησιμοποιήσετε σαν υποκατάστατο ζάχαρης - φυσικό γλυκαντικό ή σκέτο σαν δυναμωτικό. Έλεγχος-πιστοποίηση: ΔΗΩ. Μπορείτε να το προμηθευτείτε απευθείας παραγγελία από τον παραγωγό του.
The True vinegar has gone through its own adventure, starting from the eclectic variety of Mavroudi wine of Mani land, going through its acid fermentation and culminating in its consumption. It is a trip which continues in the culinary pursuits of those who can appreciate and seek to elevate their culinary creations through true vinegar. This is a biological vinegar produced from biological grape varieties. You can find it in packages of 250 & 500ml in specialised biological products shops and in specialised delicatessens, or by contacting directly its own producer. It is also addressed to cultivators of biological estates, who seek biological vinegar for producing, maintaining or packaging their own biological products. It will assist in escalating & enhancing the taste of other biological products. In this case, wholeswholesale packaging is is available for sale. Certified by: D.H.O.
Το αληθινό ξίδι έχει τη δικιά του περιπέτεια από την εκλεκτή ποικιλία Μαυρούδι της Μανιάτικης γης και την απευθείας οξική ζύμωση για ένα ολόκληρο χρόνο, μέχρι την κατανάλωσή του. Ένα ταξίδι που συνεχίζει στις γευστικές αναζητήσεις όσων μπορούν να εκτιμήσουν και να αναδείξουν τη γεύση των δημιουργιών τους με αληθινό ξίδι. Ένα βιολογικό ξίδι από σταφύλια βιολογικής γεωργίας. Θα το βρείτε σε συσκευασίες των 250 & 500ml σε καταστήματα βιολογικών ειδών και σε επιλεγμένα ντελικατέσεν ή επικοινωνώντας απευθείας με τον παραγωγό του. Απευθύνεται & στους βιοκαλλιεργητές, που ψάχνουν βιολογικό ξίδι για την παρασκευή, τη διατήρηση ή τη συσκευασία των βιολογικών προϊόντων τους. Ένα αληθινό ξίδι που θα βοηθήσει να αναδείξουν και να βελτιώσουν τη φυσική γεύση τους. Σε ειδικές συσκευασίες για χονδρική πώληση. Έλεγχος - πιστοποίηση ΔΗΩ.
Red dry wine. Classic red wine-making effort, wine in stainless steel cooler (wine apparatus). Maturing in French oak barrels for about 12 months. Description: Deep, rich ruby-red colour, with velvet, rounded and mature taste. Rich and full-bodied, with balanced aftertaste. Harmonious aromas bouquet, with forest fruits and spices prevailing. Volume: 12.5%. Accompanies almost all red meat and poultry dishes (casserole or grilled meats, with thick or light sauces), game and premium delicacies (by-products of meat). Also, accompanies well hard and semi-hard yellow cheeses. Certified by: D.H.O. There is a limited number of bottles remaining; “MELANAS” is a vintage wine, which matures and enhances its taste as time goes by. You can purchase MELANAS straight from the producer, after consulting with him and choosing the best years of production. Recommended to be consumed at 16o-17o
Type: Local (Laconian) Red dry wine. Variety: classic red wine-making effort, wine in stainless steel cooler (wine apparatus). Method: maturing in French oak barrels for about 4 months. Description: Deep red colour, harmonious and rounded taste. Moderate body, with delicate aftertaste. In its aromas, forest fruits prevail. Volume: 12.5% Accompanies: almost all red meat and poultry dishes (casserole or grilled meats, with thick or light sauces), cream dishes, as well as premium delicacies (by-products of meat). Also, accompanies well hard and semi-hard yellow cheeses. Certified by: D.H.O. (Greek Biological Wine Certificate). Availability: you can purchase MELANAS straight from the producer, after consulting with him and choosing the best years of production.
Ερυθρός, ξηρός οίνος. Κλασσική ερυθρά οινοποίηση σε ανοξείδωτο ψυχόμενο οινοποιητή. Παλαίωση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια 12 μήνες περίπου. Βαθύ, πλούσιο πορφυροκόκκινο , με βελούδινη, στρογγυλή & ολοκληρωμένη γεύση. Πλούσιο & μεστό σώμα, με ισορροπημένη επίγευση. Στα αρώματά του κυριαρχεί ένα αρμονικό μπουκέτο, με κυρίαρχα τα φρούτα του δάσους και τα μπαχαρικά. Οινοπνευματικός βαθμός: 12,5. Συνοδεύει: σχεδόν όλα τα πιάτα κρεατικών και πουλερικών (μαγειρευτά ή ψητά, με βαριές ή & ελαφρότερες σάλτσες), με το κυνήγι & εκλεκτά αλλαντικά. Τα σκληρά & ημίσκληρα τυριά επίσης. Έλεγχος - πιστοποίηση ΔΗΩ. Περιορισμένος, πλέον αριθμός φιαλών - σχεδόν συλλεκτικής πια αξίας ο Μέλανας παλαιώνει και γίνεται καλλίτερος. Μπορείτε να προμηθευτείτε με απευθείας παραγγελία από τον παραγωγό του, επιλέγοντας ανάμεσα στις καλλίτερες χρονιές του. Πίνεται σε θερμοκρασία δωματίου 16ο-17ο C.
Τοπικός λακωνικός, ερυθρός, ξηρός οίνος. Κλασσική ερυθρά οινοποίηση σε ανοξείδωτο ψυχόμενο οινοποιητή. Παλαίωση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια 4 μήνες περίπου. Βαθύ, κόκκινο χρώμα αρμονική και στρογγυλή γεύση. Μέτριο σώμα, με εκλεπτυσμένη επίγευση. Στα αρώματά του κυριαρχούν τα φρούτα του δάσους. Οινοπνευματικός βαθμός:12,5. Συνοδεύει σχεδόν όλα τα πιάτα κρεατικών και πουλερικών (μαγειρευτά ή ψητά, με βαριές ή και ελαφρότερες σάλτσες), τις κρέμες, τα αλλαντικά, τα σκληρά και ημίσκληρα τυριά επίσης. Έλεγχος - πιστοποίηση ΔΗΩ. Μπορείτε να τον προμηθευτείτε με απευθείας παραγγελία από τον παραγωγό του, επιλέγοντας ανάμεσα στις καλλίτερες χρονιές του.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παρακάτω φόρμα για να στείλετε απευθείας ένα μήνυμα στο Μέλος του BusinessClub.gr στου οποίου τη σελίδα βρίσκεστε αυτή τη στιγμή.